Det är något med kreativiteten, den personliga vinkeln och variationen av bloggstilar som lockar. Men hur gör man egentligen för att skriva en bloggartikel som engagerar och verkligen gör ett avtryck? Vi går igenom 7 tips för hur du skriver en engagerande bloggartikel.
Planera först – skriv sedan
Precis som när du ska måla om hemma och måste börja med själva grundarbetet (lägga ut plast på golvet, sätta tejp över lister och slipa väggarna) gäller samma principer för blogg-skrivande. Börja med förarbetet och skapa själva skelettet. Detta kan du göra genom att skissa ut:
- Introduktion
- Underrubrik
- Stycken – research
- Eventuella punktlistor
- Bilder/videor
- Stycken
- Avslutande del
När du ritat ut skelettet för artikeln blir det betydligt enklare att fylla i respektive del och även hålla ordning på artikelns uppbyggnad så att du undviker att upprepa samma sak i flera olika stycken.
Skapa nyfikenhet genom första meningen
Att börja en artikel kan vara något av det svåraste, men det bästa är ju att du som skribent alltid kan gå tillbaka till början av texten för att ändra i slutet. Det finns olika sätt att fånga läsarens intresse med den första meningen, bland annat genom att börja med:
- En provocerande fråga
- Ett citat
- Intressant statistik, exempelvis ”Enligt den senaste undersökningen...”
Fördelen med att göra ett bra jobb redan i den första inledande delen av texten, är att det blir enklare för din del att fortsätta texten efteråt. Detta eftersom du redan fått igång ”flowet” och börjat den röda tråden. Det är heller inget fel på att skriva den inledande delen till sist. Denna del skall trots allt väcka intresse för resterande text och eventuellt sammanfatta artikeln i sin helhet.
Varje ord, mening och fras bör ge läsaren något
Eftersom läsares uppmärksamhet inte räcker särskilt länge gäller det att hålla kvar besökaren så gott det går. Detta kan du göra genom att se till att hela din artikel är intressant och tillföra läsvärde i varje paragraf. Det finns många texter där var och varannan mening tycks vara onödigt bladder. Detta bör du undvika om du vill hålla kvar läsaren.
Korta ner meningarna om möjligt
Kom också ihåg att för långa meningar är utmattande att läsa. Ett tips är att läsa igenom varje mening var för sig högt. Då märker du om du har luft kvar i lungorna eller om meningen var för lång. Du hör även hur texten flyter på och om du behöver ta bort vissa adjektiv eller andra delar. När du väl läser texten märker du även om du själv helst scrollar igenom den snabbt eller om varje mening faktiskt är så fångande att du läser varje ord. Läs igenom din färdiga blogg-artikel flera gånger för att se vad du kan radera och skriva om för att hålla ett lättläst och intressant flöde.
Använd ett lättförståeligt språk
Att svänga sig med knixiga och svåra ord, bara för att, är inte att rekommendera. Läsaren uppfattar dig då sannolikt som pretentiös. Det går alltid att anpassa sitt språk utifrån målgruppen, men detta behöver inte innebära svåra och onödigt invecklade ord endast för att målgruppen är 50+. Ett tips för att hitta rätt språkkänsla, exempelvis om du skriver om ett ämne du själv inte är så bekant med, är att leta upp liknande artiklar på nätet. Då ser du hur andra använder sitt språk och tonalitet.
Skriv unika artiklar
Det kan verka omöjligt att idag hitta helt unika och nya ämnen att skriva om. Om du googlar på ämnet du tänkt skriva en blogg-artikel om, kommer du förmodligen hitta flertalet andra som redan skrivit om det. Försök då att hitta en ny vinkel på ämnet. Skulle du exempelvis vilja skriva om ”5 anledningar till varför du bör sluta dricka alkohol” kan du istället vinkla om ämnet och skriva ”10 anledningar till varför du bör korka upp vinet”.
Det avslutande stycket
Avslutningen i en blogg-artikel är minst lika svår att skriva som inledningen. Istället för att summera vad bloggen handlat om (vilket man som läsare redan vet) kan du istället avrunda med en tankeväckande fråga, eller genom att förstärka din initiala tanke med bloggen.
SEO är ett kapitel för sig, men det kan även vara snyggt att avrunda en artikel med att i SEO-syfte, och för att leda läsaren vidare på din hemsida, länka till en annan blogg-artikel i det avslutande stycket – exempelvis, på detta vis, som vi rekommenderar att läsa mer om SEO för nybörjare här!
Lycka till! 😊